Pogoda idealna na grzyby. Co prawda moje zbiory to tylko kilka borowików i maślaków ale na pyszną kolację wystarczyło:) Zachomikowany w szafce makaron Soba smakował z nimi idealnie, plus trochę cukinii, cebuli i czosnku z ogródka:) Jemy sezonowo:D
Składniki:
- makaron Soba ok pół paczki
- jedna mała najlepiej żółta cukinia
- jedna cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa/ olej do smażenia
- grzyby leśne u mnie kilkanaście małych sztuk, można więcej można mniej
Grzyby oczyścić. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podsmażyć na oleju cebulę i czosnek, następnie dodać paseczki cukinii (tzw. cukiniowy makaron zrobiony szeroką obieraczką ale może być też pokrojona w kostkę) oraz pokrojone na dość duże kawałki grzyby. Dusić ok 10-15 minut, doprawiając solą, pieprzem, majerankiem dodałam też trochę ekologicznej przyprawy uniwersalnej do potraw firmy Dary natury. Gotowe:)
Mój ulubiony makaron ! Ma tak cudowny smak <3 !
OdpowiedzUsuń